Tornem-hi!

Panoramica Chomon ©Laura_SuarezDurant tres mesos, la Filmoteca de Catalunya s’ha seguit expressant de forma exclusivament virtual. Hem posat a l’abast fons documentals i del nostre Centre de Conservació i Restauració. També hem desenvolupat activitats dels Serveis Educatius i programat un retrospectiva complerta de Pere Portabella i un cicle de curtmetratges de joves cineastes vinculades i vinculats al nostre país. Fins i tot estrenem el darrer documental de Xavier Juncosa però, tot i aquesta tasca complementària, el món digital no és res més que una substitució de l’àmbit essencial d’una cinemateca. Necessitem tocar materials, ja sigui cel·luloide o paper i projectar cinema en pantalla gran davant d’un públic de carn i os.

Tres mesos després d’aquelles darreres sessions del 12 de març, ja amb limitació d’aforament, les circumstàncies de la pandèmia de coronavirus ens permeten retornar ara amb totes les precaucions derivades de la desescalada. Ho farem esglaonadament, segons les nostres diverses activitats, i així aquesta mateixa setmana arriba el retorn de la Biblioteca del Cinema –amb cita prèvia- i de l’exposició Lynch/Fellini, que prorroguem fins el 30 d’agost.

El 26 de juny reprendrem les projeccions cinematogràfiques, amb tres sessions diàries durant els mesos de juliol i agost a fi de garantir els protocols de seguretat, tant de cara al personal com als espectadors. No podrà haver-hi, per exemple, programa imprès i la compra en línia de les entrades, numerades, evitarà les aglomeracions al vestíbul i als accessos. Es possible, també, que hi hagi canvis que exigiran flexibilitat per a la seva aplicació fins que arribem a una fase d’estabilització.

Pel que fa a la programació, no podeu imaginar fins a quin punt ha resultat dolorós desmuntar una programació preparada amb molts mesos d’antelació. Ara es tracta de recuperar alguns dels cicles ajornats i reinsertar-los al calendari sense lesionar els ja compromesos pels propers mesos. Col·laboracions amb festivals o altres entitats han preferit recórrer a d’altres plataformes i d’altres cicles retornaran l’any vinent a fi de preservar la seva magnitud.

El primer film que projectarem serà Touch of Evil. El clàssic d’Orson Welles pertany a la interrompuda carta blanca a Jaume Plensa i el protagonista d’aquesta denúncia contra el racisme i la corrupció policial als EUA també lliga amb l’actualitat. No caurem, en canvi, en la temptació de dedicar un cicle als virus i a les pandèmies.  Ja ho hem patit prou a la realitat per reviure-ho a la pantalla. Deixem que aquesta s’impregni d’altres imatges derivades de la tasca que correspon a una filmoteca en la divulgació de la cultura cinematogràfica que ara podrem tornar a gaudir físicament als espais de la nostra institució.

                Fins ben aviat

Leave a Reply