De Terrassa a la Filmo

“Jo vinc de Terrassa”. Així es defineix Antoni Padrós, també conegut com a pintor i cineasta underground que inicia la seva trajectòria durant els darrers anys del franquisme. Totes aquestes facetes es recullen a l’exposició Antoni Padrós. Pertorbador de consciències que actualment es pot veure a la Filmoteca de Catalunya, tot i que ve de Terrassa. Com l’Antoni.

unspecified

A la Filmoteca també tenim una especial sintonia amb aquesta ciutat del Vallès. Hi és el nostre Centre de Conservació i Restauració i, tan aviat l’Ajuntament va promoure aquesta exposició, el 2015, vam decidir que la portaríem a la seu del Raval perquè Padrós és un dels cineastes “de la casa”. Hem digitalitzat tota la seva obra cinematogràfica, l’hem editat en DVD i aquesta mostra era la peça essencial per mostrar no únicament la seva trajectòria biogràfica, sinó també una part de la seva producció pictòrica. Sense deixar, evidentment, de projectar periòdicament les seves pel·lícules, sovint presentades per ell mateix en un tot indissociable que val la pena aprofitar.

Apostar pel pop en ple franquisme, com va fer l’Antoni Padrós, era posar una nota de color a la foscor del període. Molts dels seus personatges, a més, convidaven a somniar, de la Gilda pintada a la Shirley Temple filmada, sense oblidar que aquella també era l’època del napalm, del llibre vermell de Mao i de la marihuana. Amb aquest bagatge, realitzat al marge de qualsevol ordre i concert, va viatjar per galeries i festivals de cinema independent d’arreu del món. Ara es condensa en una exposició, comissariada per Valerio Carando, que explica molt bé qui és i què ha fet. D’on és, ja ho sap tothom. A Nova York, hauria pogut ser Andy Warhol, però és de Terrassa, ell ho reivindica i nosaltres ho celebrem.

Deixa un comentari