La promesa dels Dardenne

La triple coincidència d’una retrospectiva completa de la seva obra, la preestrena de La fille inconnue i el premi de la FIAF per la restauració dels seus films ha portat els germans Dardenne a la Filmoteca de Catalunya. Han estat dos dies intensos, molt intensos, carregats d’entrevistes amb la premsa, una masterclass a l’Escola de Cinema de Barcelona i dues sessions amb el públic inoblidables. A la primera van presentar el seu darrer film, un nou debat ètic i moral a càrrec de la metgessa que se sent culpable per no haver obert la porta del seu consultori a la noia negra i sense papers que l’endemà apareix morta.

dardenneDesprés va arribar el torn de La promesse, el film que els va donar a conèixer internacionalment. Un drama rodat fa vint anys però que manté íntegra la seva actualitat sobre el tema dels immigrants il·legals. Luc, el filòsof, i el seu germà Jean-Pierre el van contextualitzar, a la seva presentació, en uns orígens documentals que, mica en mica, demanaven més intervencions d’una posada en escena pròpia de la ficció que, malgrat tot, s’apropa al realisme amb explícites influències de Bresson. Resulta profundament instructiu escoltar com treballen amb els actors, prioritzant els moviments sobre el diàleg; la importància que donen als objectes i a un vestuari aparentment quotidià; i, molt especialment, com es coordinen amb l’operador de càmera perquè cada enquadrament respongui a unes determinades necessitats dramatúrgiques.

Conjuntament amb Ken Loach i Robert Guédiguian, els germans Dardenne formen part de la consciència cinematogràfica d’una Europa plena de desigualtats socials. Ells les denuncien sense sortir de Seraing, de la regió obrera del sud de Bèlgica on van nèixer. Correspon llavors als espectadors fer una transposició a contexts més propers on els problemes es repeteixen. Ha estat un plaer acollir aquests grans cineastes a la Filmoteca de Catalunya, uns realitzadors que estan absolutament sensibilitzats dels problemes de conservació del patrimoni cinematogràfic i assumeixen les restauracions digitals com la única solució ara per ara possible per donar visibilitat a les seves pel·lícules.

A Barcelona han tancat el cicle de la promoció internacional de La fille inconnue però ja treballen en el guió de la seva propera producció. Esperem poder-ne acollir la preestrena. Aquesta ha estat la promesa particular que ens han fet els germans Dardenne, dos nous amics de la Filmoteca de Catalunya.

Deixa un comentari