Cinc anys al Raval

Ara fa cinc anys, la Filmoteca de Catalunya inaugurava la seu del Raval. Era el fruit d’un anhel que es va perllongar més temps del desitjable, va passar per moments complicats i va acabar amb un final feliç. Els més de 750.000 espectadors que des de llavors han passat per les sales Chomón i Laya ens permeten afirmar-ho tot recordant els millors moments que hem compartit, amb la companyia còmplice de grans cineastes, de Costa-Gavras a Hanna Schygulla, de Jean-Pierre Léaud a Arturo Ripstein, passant per un llarg etcètera. És impossible esmentar-los tots, però podreu recordar-ne una cinquantena a l’exposició permanent de fotografies d’Oscar Fernández Orengo que ara inaugurem a l’escala de sortida de les sales. Una escala llarga i costeruda que ara ells ajudaran a fer més llevadora en el camí de la pantalla a la plaça Salvador Seguí, dels somnis a la realitat.

5-anys-bnÉs amb aquest públic que ens ha fet costat durant aquests anys amb una rigorosa i benvinguda exigència de feina ben feta que ara volem compartir aquesta celebració dels cinc anys. I ho farem, en primer lloc, amb les sessions de diumenge dedicades al públic familiar i, molt especialment, als espectadors del futur. Curtmetratges d’animació i Grand Prix a la muntanya dels invents, a més d’animacions, tallers i visites guiades a l’exposició de Can Pistoles volen convertir la Filmoteca en una festa per als més petits. Aquells que algun dia també se sentiran fascinats per Méliès i Chomón, els pares de la pàtria del cinema a qui dediquem sengles projeccions plenes de màgia i il·lusió.

Dimarts, en canvi, oferim sessions també gratuïtes per als espectadors habituals de la Filmoteca, en les tres grans vessants de la nostra programació: un clàssic –El fantasma de l’òpera– com a homenatge al mestre Joan Pineda; un film contemporani –la preestrena de Une histoire de fou presentada per Robert Guédiguian; i un film sobre la dansa –Iberia­– dins el cicle Per amor a les arts i amb la presència de Carlos Saura. Els abonats, per últim, també estan convidats a una sessió molt especial en la qual presentarem algunes primícies procedents del nostre Centre de Conservació i Restauració.

Després d’acomiadar la sala de l’avinguda de Sarrià amb The Last Picture Show, la Filmoteca ha emprès una nova etapa en un barri en el qual ens sentim molt ben acollits. Fa cinc anys que hi som i ara volem celebrar-ho. Amb tot l’equip que hi hem estat treballant, les institucions que ens han donat suport i amb el públic que ens ha fet costat. Tots estimem el cinema i aquests dies pretenen deixar-ho ben clar. Ara i per sempre!    

Deixa un comentari