La Filmoteca preserva el patrimoni cinematogràfic del passat, però el seu destinatari està en el futur, en les noves generacions d’espectadors que han de gaudir-ne. És per aquest motiu que, des de fa cinc anys, apostem sòlidament per la Filmoteca per les escoles i la formació de nous públics. Des de molt abans, tanmateix, ja existia l’Aula de Cinema, que aquest any ha complert divuit anys. Tota una majoria d’edat que ha permès que milers d’estudiants catalans ampliessin els seus coneixements cinematogràfics adquirits a les universitats o escoles professionals que han estat els nostrescòmplices en aquesta aventura pedagògica. Veure fragments de films a l’aula no té res a veure amb gaudir-ne en el seu hàbitat natural, el de la sala fosca, la pantalla gran i, si s’escau, amb acompanyament musical en directe.
Trenta sessions d’octubre a finals de maig –i enguany, amb una sorpresa final, una sessió especial escollida pel públic– permeten que cada curs revisem la Història del Cinema amb títols emblemàtics de diversos períodes, tècniques, autors o moviments. Hi ha films que, com Citizen Kane, resulten pràcticament inevitables. D’altres es repeteixen periòdicament, però la Història del Cinema és prou rica en exemples i alhora prou tendre per obrir el ventall i admetre noves interpretacions. Així, per exemple, a l’exposició sobre el Cinema Neorrealista que actualment s’exhibeix al Museu del Cinema de Torí es mostra, a través de fotografies i documents, fins quin punt Rossellini, Visconti o De Sica planificaven la seva posada en escena, detallaven els seus diàlegs, construïen decorats i, fins i tot, feien càstings dels extres aparentment captats del natural. Res a veure amb aquella utòpica empremta documental que fins no fa gaire presidia aquell moviment.
Les lliçons que es deriven del cinema no tenen límits i, per aquest motiu, la nostra Aula del Cinema és un cicle immortal, l’equivalent del que els nostres col·legues de la Cinémathèque Française anomenen “Histoire permanente du Cinéma”. El nostre 18è aniversari marca, tanmateix, una efemèride, una celebració il·lusionant que volem compartir molt especialment amb els seus destinataris més directes, aquells espectadors que aquest any també assoleixen la majoria d’edat. El patrimoni, conservat des de fa dècades, és al seu abast. El futur és seu.
Segueix tots els actes de la celebració amb el hashtag #Aula18, inclosa la sessió inaugural especial del 7 d’octubre, al nostre web i xarxes!
Consulta també:
– L’Aula de Cinema fa 18 anys! Vine a celebrar-los amb nosaltres!
– Sessions d’Aula de Cinema 2015-2016
– Bloc dels Serveis Educatius de la Filmoteca de Catalunya