Més que un cineasta, més que una retrospectiva

Des del moment que Orson Welles és molt més que un cineasta, commemorem el centenari del seu naixement amb molt més que una retrospectiva. Els habituals de la Filmoteca ja sabeu que tenim una feblesa per la transversalitat del cinema, i sovint apostem per la ruptura dels perills que comporta l’endogàmia. En aquest sentit, Welles és el paradigma. Es el director de Citizen Kane, d’acord, però també es el responsable de centenars d’emissions radiofòniques –i no només la de La guerra dels mons– de desenes de muntatges teatrals i d’un grapat d’aportacions televisives. Pintura, literatura, filosofia o periodisme enriqueixen, a més, una obra que s’edifica sobre tots i cada un d’aquests pilars. I, justament per aquest motiu, els seus films son tan atípics, tan transgressors, tan inimitables.

A la Filmoteca commemorem el centenari del naixement d'Orson WellesDurant els propers dos mesos, projectarem la totalitat de la seva obra com a director, amb la inclusió d’alguns dels seus treballs inacabats o inexhibits, i oferirem algunes pinzellades dels seus millors films com actor. Però també hem programat un espectacle teatral, una emissió radiofònica, una exposició fotogràfica, la presentació de tres llibres i la celebració d’un seminari amb destacades presències internacionals. Esteu al cas de la programació i les xarxes socials, perquè les activitats són moltes i, sovint, irrepetibles. Volem estar a l’alçada, però ens quedarem curts, de la desbordant capacitat productiva de Welles en diversos fronts amb l’objectiu de ser conscients de la grandesa de la seva obra.

Ja fa temps que venim anunciant que el centenari Welles serà l’activitat central de la programació de 2015. Ha arribat el moment. Vam arrencar dimarts amb la projecció de Citizen Kane, el principi d’una carrera cinematogràfica, però també la culminació de l’enfant terrible que va arribar a Hollywood amb 25 anys i ja consagrat com una estrella de la ràdio i del teatre. Ha estat, tanmateix, el tret de sortida a dos mesos de intensa immersió wellesiana. Tot bon cinèfil ja haurà vist les seves pel·lícules, però l’oportunitat de fer-ho en aquest context d’exhaustivitat canviarà les vostres perspectives. O, com a mínim, aquesta es la nostra intenció en celebrar aquest centenari com una gran festa amb diverses pistes de ball i un únic gran protagonista: l’inconmensurable Welles!

Deixa un comentari