Com ho vas fer, Volker?

El pas de Volker Schlöndorff per la Filmoteca de Catalunya ha estat la cirereta al pastís que aquest estiu proposem amb dos grans cicles: Billy Wilder i el seu món i la commemoració del centenari de la Primera Guerra Mundial amb De sang i de fang: 1914-1918. El cineasta alemany ha tractat tots dos temes amb els films que justament va presentar dimarts a les nostres sales: Tret de gràcia, adaptació d’una novel·la de Marguerite Yourcenar ambientada el 1919, i una llarga entrevista amb el director de The Apartment titulada Com ho vas fer, Billy Wilder?.

És clar que Schlöndorff es troba còmode parlant del seu mestre, a qui defineix com un gran humanista i un gran moralista: “Wilder havia arribat als Estats Units fugint del nazisme i no volia sentir a parlar de tornar a Europa. Des de Hollywood conjugava l’universalisme amb el particularisme”. Schlöndorff també ha rodat a l’altra banda de l’Atlàntic, amb una voluntat viatgera similar a la dels seus compatriotes Wim Wenders i Werner Herzog: “Compartim el problema d’una generació que va néixer durant la guerra, i vam patir la postguerra. No ens sentíem còmodes com a alemanys i intentar ser petits nord-americans era una forma de fugir d’aquest entorn, de la voluntat de no pertànyer enlloc”.

Si a algun lloc pertany Schlöndorff és, tanmateix, al cinema. “Tinc el privilegi d’exercir el millor ofici del món”, afirma aquest realitzador universal que reconeix que no seria ningú si no hagués tingut el privilegi de formar-se professionalment com ajudant de Louis Malle, Alain Resnais o Jean-Pierre Melville al bell mig de la Nouvelle Vague. Els crítics de Cahiers du Cinéma defensaven el cinema d’autor, però Schlöndorff va tirar, en canvi, pel camí de les adaptacions literàries de prestigi. Musil, Böll, Kleist, Brecht, Proust, Grass, Yourcenar, Frisch o Miller són alguns dels autors que configuren la seva biblioteca particular, encapçalada per El timbal de llauna, el film que li va proporcionar la Palma d’Or a Cannes i l’Oscar al millor film de parla no anglesa.

Als seus 75 anys, Schlöndorff segueix plenament en actiu. A l’octubre arribarà a les nostres pantalles Diplomacy, una biografia del general alemany que va ocupar París, i ha aprofitat el seu pas per Barcelona per entrevistar-se amb l’escriptor irlandès que hi ha al darrera el seu proper projecte. La seva llarga trajectòria avala la seva experiència i, de la mateixa manera que Wilder es preguntava Com ho faria Lubitsch?, en revisar les seves pel·lícules que projectarem durant les properes setmanes no es pot evitar la temptació de demanar Com ho vas fer, Volker?.

Una resposta a “Com ho vas fer, Volker?

Deixa un comentari