Teatre i Cinema

No ha d’estranyar ningú que la Filmoteca de Catalunya celebri el Dia Mundial del Teatre. Sempre hem reivindicat la nostra transversalitat i ho demostrem setmana darrera setmana amb sessions sobre pintura, literatura, música, fotografia o disseny. El teatre té, tanmateix, un parentiu especialment proper amb el cinema. En va heretar la seva dimensió escènica, una dimensió que es podria perdre si les petites pantalles de tota mena provoquen l’extinció de les sales que van acollir el gran espectacle popular de la meitat central del segle XX. També són molts els actors, fins i tot els directors, que salten constantment de la pantalla a l’escenari amb registres de treball ben diferents.

Tot això es pot veure a l’excepcional documental sobre els 50 anys del National Theatre que vam projectar per commemorar el dia del Teatre. Londres, conjuntament amb Broadway, és una de les grans capitals escèniques del món, i van celebrar el primer segle del seu coliseu amb el bo i millor de la casa. L’ombra de Laurence Olivier, primer director de la institució, planava sobre les generacions de grans intèrprets que han heretat el seu llegat. I veure, damunt del mateix escenari, Ralph Fiennes, Maggie Smith, Derek Jacobi, Judy Dench, Michael Gambon i un llarg etcètera de grans estrelles és un luxe i, al mateix temps, tampoc deu ser fàcil.

Per damunt dels egos individuals, aquell dia hi havia, però, un sentiment d’unanimitat per allò que els uneix a tots: l’amor al teatre. Moltes de les obres representades per una exquisida selecció d’escenes emblemàtiques han arribat a Catalunya, i Xavier Albertí, que va presentar la sessió de la Filmoteca, reconeix que el Teatre Nacional de Catalunya, a punt de complir vint anys, té molt a aprendre del seu homòleg britànic. Reivindicar el teatre implica reivindicar, també, la vessant escènica i dramatúrgica que té el cinema. A l’escenari, els actors treballen en directe, però és el cinema qui els immortalitza, i són els documents filmats de les seves interpretacions els que permeten que existeixin documentals tan excepcionals com aquest. D’aquí que es projectés a la Filmoteca, i d’aquí que hàgim volgut sumar-nos a la celebració del Dia Internacional del Teatre.

Deixa un comentari