El cinema que veurem

La programació que oferirem el 2014 respon als criteris en els quals creiem i que reivindiquem: Conjugar clàssics i contemporanis amb un gust eclèctic, utilitzar el cinema com a llenguatge de comunicació amb altres terrenys de la cultura i apropar nous públics a la seu del Raval.

Comencem l’any amb un cicle de cinema i propaganda nazi destinat a mostrar films difícils de veure amb la clara voluntat de prevenir l’espectador contemporani contra la ideologia de Hitler. Al febrer acollirem Goran Paskaljevic amb l’estrena de “A Day Breaks” i una retrospectiva de la seva obra. Simultàniament, estrenarem “Too Much Johnson”, el film inèdit d’Orson Welles i inaugurarem una exposició antològica sobre Jacinto Esteva, acompanyada d’una retrospectiva complerta de l’obra cinematogràfica d’un dels pares de l’Escola de Barcelona.

Un repàs del cinema britànic des de la segona guerra mundial als nostres dies, una mostra del talent de Jerry Lewis com a director i cartes blanques atorgades al cineasta Ventura Pons i al compositor Benet Casablancas aplanen el camí vers un estiu amb dos grans protagonistes. Billy Wilder i el seu món serà un gran cicle que ens permetrà riure, patir i plorar per confirmar, un cop més, el gran talent d’aquest incommensurable cineasta d’origen germànic. L’autor de “Some like it hot” estarà acompanyat d’una amplia perspectiva sobre la primera guerra mundial, amb motiu del seu centenari, de la ma de cineastes com Tavernier, Rosi, Haneke o Spielberg. A la sala d’exposicions s’hi podrà veure, simultàniament, una selecció de cartells de Mac, procedents dels nostres fons documentals.

Les Parapluis de CherbourgLa tardor arrencarà amb una exposició dedicada a Jacques Demy, procedent de la Cinémathèque Française, i acompanyada d’una confrontació entre els seus films i els d’Agnès Varda. També recordarem els 25 anys de la caiguda del mur de Berlin amb un cicle de comèdies soviètiques dels anys vint i acabarem l’any amb una mostra de doctors enfollits que, des de la ciència, han saltat a la ficció. Hi haurà més, moltes més sorpreses que anirem desvetllant, però aquests son els grans trets d’una programació pensada per complaure als espectadors que, dia a dia, han contribuït a consolidar aquesta nova etapa de la Filmoteca. Som conscients que el vell invent dels Lumière està travessant un període de transformacions profundes. Canvia la tècnica, però el valor cultural del cinema està per damunt d’aquesta circumstància i és responsabilitat de les Filmoteques preservar i divulgar la seva dimensió històrica.

Deixa un comentari