Identitats

En el marc de les commemoracions del tricentenari de 1714, la Filmoteca de Catalunya proposa un cicle titulat 1714: Història i identitats. Des d’ara fins al setembre de 2014 projectarem una sèrie de títols que mostren els principals esdeveniments històrics del segle XVIII (la Revolució Francesa, la independència dels Estats Units o la guerra de successió austríaca) però també d’altres que, en un context no menys universal, reflecteixen diversos patrons identitaris en matèria nacional, cultural o sexual.

Films com Nostalgia de la luz, sobre els represaliats de la dictadura de Pinochet, la comèdia L’anglès que va pujar un turó i va baixar una muntanya o la doble crònica sobre Palestina mostrada per The Time that Remains i The Color of Olives, certifiquen l’eclecticisme i la universalitat d’un dels elements essencials del cinema. La resta de la programació d’aquest mes també gira, d’una o altra forma, al voltant de diverses identitats. Els personatges retratats pels documentals de Carles Prats –de Jess Franco o Sergio Leone als músics Joe Stummer o Loquillo- responen a uns perfils singulars que, malgrat la seva vocació popular, els fan inconfusibles. Els films dels cicles Noruega recent, Israel , la dificultat del mirall –el títol ja ho diu tot- o Transformacions del cinema xinès responen, igualment, a uns patrons culturals que, més enllà de la llengua, reflecteixen unes determinades identitats no només nacionals.

El binomi format pel realitzador Yoshishige Yoshida i l’actriu Mariko Okada tampoc no té problemes en abordar temes universals des d’una identitat inequívocament japonesa. I què dir de Joan Brossa? Poeta català i universal, va deixar que les imatges contaminessin les paraules per crear una poesia visual que dialogava productivament amb el cinema. Espectador assidu de la Filmoteca, per aquest motiu, li hem dedicat una butaca que ara també elevem a la categoria de cicle. Veure els films en què va intervenir com a guionista és un homenatge a la seva identitat: exclusiva i inimitable però, al mateix temps, compartida universalment a través del cinema.

Deixa un comentari