Site icon El blog del director

De la Filmoteca al món

La fotografia va substituir la pintura com una finestra sobre el món. Sobre un món que, al bell mig del segle XIX, era inaccessible per a la majoria dels mortals, fàcilment embadalits davant paisatges i ciutats més o menys exòtiques. El cinema va donar un pas més: va aportar moviment a una realitat que, sota el títol de “vistes animades”, s’apropava als ulls, oberts de bat a bat, dels espectadors més escèptics. Més enllà d’aquesta vessant documental, la ficció també ha incorporat les ciutats com un personatge més, fins i tot com un prototip genèric. Els carrers d’un thriller, siguin a Londres o a Chicago, són plens d’ombres amenaçadores, de cantonades i cruïlles que conviden al crim o al misteri. Quan, d’altra banda, Gene Kelly i Stanley Donen van fer dels carrers l’escenari d’Un dia a Nova York, el musical va fer un tomb copernicà. I què dir de Metropolis, la ciutat del futur per definició.

En ple segle XXI, els viatges són a l’abast de gairebé tothom però, des de la Filmoteca, proposem un itinerari per diverses capitals del món sense necessitat de moure-us de la butaca. Hem volgut fugir dels tòpics que han proporcionat Woody Allen, Federico Fellini o Eric Rohmer, però no serà difícil reconèixer la Roma d’El vientre de un arquitecto des de l’òptica estrangera de Peter Greenaway, el Nova York melangiós que Audrey Hepburn va protagonitzar a Desayuno con diamantes, el Berlín del mur satiritzat per Billy Wilder a Uno, dos, tres o el viatge a Tòquio dels protagonistes del millor film de Yasujiro Ozu. Tampoc no hem resistit la temptació de viatjar fins a Medellín de la mà de Barbet Schroeder (La virgen de los sicarios), de compartir la visió que Alain Tanner ofereix de Lisboa a En la ciudad blanca o de decidir que fos Cesc Gay qui retrati una Barcelona molt propera a En la ciudad.

Cada projecció del cicle Una ciutat, un film anirà acompanyada d’una peça audiovisual de tres minuts que explica històries urbanes a través de la fotografia. Al vestíbul de la seu de la Filmoteca podeu veure una exposició de 7.7 (Revista de Fotografia Digital) amb cinc d’aquestes peces. A la sala descobrireu noves visions del món que sintonitzen amb el mateix estil i a la vegada dialoguen amb els films projectats. És com si, abans de viatjar a un destí determinat, féssiu una petita escala en un altre indret. I sempre, sense sortir de la Filmoteca.

Consulteu el llistat de pel·lícules del cicle Una ciutat, un film

Exit mobile version