Univers Tim Burton

Quan vaig entrevistar Tim Burton a propòsit de Mars Attacks! vaig tenir la sensació de trobar-me davant d’un dels seus personatges, del Jack Skellington de Nightmare Before Christmas o, fins i tot, del protagonista d’Edward Scissorhands. Tan llargarut com ells i amb uns cabells a prova de la pinta mes enèrgica, Burton desperta la mateixa compassió que l’incomprès Ed Wood o el Charlie de la fàbrica de xocolata. El món inconfusible de les pel·lícules que dirigeix, i ja en porta unes quantes, és el seu, el del nen que va néixer al costat dels estudis Disney i el del jove que no va encaixar en aquell univers de fantasia, perquè els seus malsons eren massa ombrívols per conviure amb els drames edulcorats de Bambi o Dumbo.

Si el cinema fantàstic es basa en la irrupció de la diferència dins la normalitat, Tim Burton n’ha esdevingut un dels seus mestres contemporanis sense deixar de mirar enrere, vers els clàssics del gènere. La llegenda del decapitat Sleepy Hollow, el monstre de Frankenstein encarnat en un gos, el pitjor realitzador de la història del cinema, un justicier transvestit en rat penat, Alícia a ambdues bandes del mirall, un planeta habitat per simis més sensats que els humans, el barber que converteix els seus clients en pastissos de carn o vampirs i bruixes filtrats per una sèrie televisiva dels anys setanta configuren un univers que conjuga la modernitat amb el classicisme, el terror compassiu amb l’humor negre i velles glòries del gènere, com Vincent Price o Bela Lugosi, amb la identificació absoluta amb Johnny Depp, l’actor fetitxe convertit en alter ego.

A l’hora de programar un estiu amb Tim Burton, a la Filmoteca hem recuperat tot els seus films però tampoc no hem deixat de banda l’univers que els envolta. Ed Wood dialoga amb Plan 9 from Outer Space alhora que Frankenweenie ho fa amb Pinotxo, o es pot relacionar la seva versio d’El Planeta dels simis amb la històrica de Franklin F. Schaffner. El joc de les comparacions està servit, sense perdre la convicció que, malgrat similituds no gens casuals, el món de Tim Burton destaca amb llum pròpia. El seu univers li deu molt al cinema i el cinema no pot deixar de celebrar l’originalitat d’un autor inconfusible.

Deixa un comentari