Filmoteca de filmoteques

Durant una setmana, del 21 al 27 d’abril, Barcelona ha estat la capital mundial de les filmoteques. Més d’un centenar de institucions procedents de seixanta països i  dedicades a la preservació i difusió del patrimoni cinematogràfic s’han reunit a la Filmoteca de Catalunya amb motiu del 69è Congrés de la FIAF (Federació Internacional d’Arxius Fílmics). En les intenses jornades de treball s’ha debatut el fenomen de les multiversions, aquelles pel·lícules que adopten variants per apropar-se a diversos públics, des d’un punt de vista simultàniament acadèmic i arxivístic. François Thomas, André Gaudreault, Paolo Cherchi Usai, Michel Marie o Luciano Berriatua han estat alguns dels ponents més destacats que han parlat sobre aquest tema il·lustrat, en paral·lel, amb projeccions i una exposició que romandrà oberta a la Filmoteca fins al novembre.

Guillermo Navarro, premi Oscar per la fotografia d’El laberinto del fauno, i l’artista visual Tacita Dean han obtingut el suport de la FIAF a la seva campanya perquè la UNESCO declari la pel·lícula cinematogràfica com a Patrimoni Universal. Aquest suport serà particularment necessari quan, a partir de 2015, els grans laboratoris cinematogràfics substitueixin definitivament el cel·luloide pel suport digital. Kodak podria ser l’excepció, i la FIAF vol garantir els metres necessaris per garantir la preservació del cinema del segle XX. Aquest escenari va quedar perfectament reflectit en l’informe de la comissió tècnica de la FIAF i en una taula rodona amb la participació del laboratori Deluxe i l’empresa de postproducció digital Apuntolapospo.

Els congressistes han gaudit dels diversos departaments de la nova seu de la Filmoteca de Catalunya i també han pogut visitar el nou centre de Conservació i Restauració, a Terrassa. El nostre públic tampoc n’ha quedat al marge, i s’ha beneficiat del Congrés a través de l’exposició Multiversions i d’una sèrie de projeccions presentades per experts de diverses cinemateques. Obres de Welles, Hitchcock, Pabst, Curtiz, Saura o Bigas Luna s’han pogut veure en versions restaurades i sotmeses a diverses variants Feia goig veure les sales Chomón i Laya compartides pel públic i els delegats de filmoteques d’arreu del món al voltant d’un mateix objectiu: el cinema entès com un espectacle que a la vegada preserva les identitats de diverses cultures. Per a tot l’equip que hi ha darrera la Filmoteca de Catalunya, ha estat un gran honor, i un plaer, organitzar i acollir aquest Congrés que, segons l’opinió de molts dels participants, esdevindrà un referent en la història de la FIAF.

Deixa un comentari