Fritz Lang al Liceu

El Congrés de la FIAF, que durant aquesta setmana té lloc a la Filmoteca de Catalunya, compta amb una cloenda de luxe amb la projecció d’Els Nibelungs al Gran Teatre del Liceu. Fritz Lang va dirigir aquesta superproducció en dues parts sobre la base d’un guió escrit per Thea von Harbou –la seva dona i també responsable del de Metropolis– que recupera les essències d’aquest mite del segle XII eclipsat per la tetralogia operística escrita per Richard Wagner.

Des del duríssim període que Alemanya va viure entre guerres, el film de Lang reflecteix l’esperit romàntic i èpic original sorgit d’un univers poblat per personatges i situacions fantàstiques que deriven vers el victimisme del destí i la set de  venjança, leitmotivs recurrents en la seva filmografia. Tot allò que en la primera part és noble i pur, en la segona esdevé malaltís i fosc. La presència d’un tirà que sintonitza amb els personatges de Mabuse, Nosferatu o Caligari permet incloure aquest títol en les premonicions del nazisme que proliferen en el cinema de la república de Weimar. Leni Riefenstahl, a El triomf de la voluntat, també es va inspirar en alguns decorats d’Els Nibelungs i Hitler va dividir al matrimoni format per Thea Von Harbou i Fritz Lang. Mentre la guionista va romandre a Alemanya al servei del nazisme, el director es va exiliar als Estats Units per reivindicar, des de Furia, la denúncia de la intolerància.

La còpia en 35 mm que es projectarà al Liceu és fruit de la restauració d’Els Nibelungs culminada fa un parell d’anys per la Fundació Murnau, amb la col·laboració de Filmoteca de Catalunya. La partitura original de Gottfried Huppertz serà interpretada per la Jove Orquestra Nacional de Catalunya, sota la direcció de Manuel Valdivieso, i en un marc que vincula la tradició wagneriana de Barcelona –l’any del bicentenari del compositor alemany- amb la irrupció del cinema en el marc de l’òpera per oferir un gran espectacle artístic i cultural.

Podeu comprar les entrades de Die Nibelungen al Gran Teatre del Liceu a: http://www.liceubarcelona.cat/detall-obra/obra/das-nibelungen-film.html

Deixa un comentari