La Filmoteca de Catalunya, capital mundial dels arxius

Del 21 al 27 d’abril, la Filmoteca de Catalunya organitza el Congrés anual de la FIAF, la Federació Internacional d’Arxius Fílmics. Coincideix amb el 75è aniversari d’aquesta institució fundada per la Cinémathèque Française, el British Film Institute, el MoMa de Nova York i els arxius de l’Alemanya hitleriana i, d’altra banda, és una magnífica oportunitat per mostrar les nostres instal·lacions a la col·lectivitat internacional. Més de 300 congressistes de més d’un centenar de filmoteques procedents de 62 països dels cinc continents participaran aquests dies en les sessions d’un Congrés que se celebra en plena mutació tecnològica de la imatge en moviment.

El gran tema que recorrerà el Congrés és el futur de les filmoteques un cop els laboratoris deixin de fabricar pel·lícula cinematogràfica a partir del 2015. El digital és una excel·lent eina de restauració i de difusió però la seva conservació és incerta. Els experts no li garanteixen més de quinze anys de vida –a no ser que se’n facin noves còpies–, mentre l’experiència demostra que el cel·luloide aguanta més de cent anys si es conserva en condicions adequades de temperatura i humitat. Guillermo Navarro –Oscar per la fotografia d’El laberinto del fauno– vindrà a Barcelona per reclamar de la FIAF que s’adhereixi a la campanya per demanar que la UNESCO declari la pel·lícula cinematogràfica patrimoni universal. Experts tècnics debatran, d’altra banda, quin serà el paper que hauran d’assumir les filmoteques per preservar el patrimoni cinematogràfic del segle vint en un suport destinat a desaparèixer.

El públic podrà participar d’aquest congrés a través de les derivacions d’un simposi sobre Multiversions. Una exposició sobre aquelles pel·lícules sotmeses a diverses mutacions per arribar als públics s’inaugura el 23 d’abril i totes les projeccions d’aquella setmana mostren exemples d’aquest fenomen no gens excepcional. Els films d’autors com Hitchcock, Welles, Pabst, Saura o Bigas Luna procedeixen de prestigioses cinemateques i els presentaran els responsables de la seva conservació i restauracions, en el que vol ser una reivindicació del paper de les filmoteques per preservar i divulgar la cultura cinematogràfica. La Filmoteca de Catalunya està orgullosa d’organitzar aquest esdeveniment i obrir-lo als espectadors que, durant aquests dies, convertiran la nostra institució en un referent internacional.

Deixa un comentari