Inoblidable Bigas Luna

Ara fa poc més d’un any no vam dubtar a inaugurar la nova seu de la Filmoteca amb una exhaustiva retrospectiva de Bigas Luna. Va projectar la totalitat de la seva filmografia, amb sis títols restaurats pel nostre Arxiu, i una sèrie de títols aliens, suggerits pel mateix Bigas, que establien diàlegs tan suggerents com La teta i la lluna i Amarcord, Huevos de oro i Le mani sulla città, Angoixa i Targets o Caniche i La mosquitera. Ell mateix va presentar diverses sessions i els més afortunats recordareu la memorable, i dissortadament irrepetibleperformance amb ell a peu de pantalla, presentant els seus curtmetratges eròtics, publicitat, material videogràfic i, fins i tot, la pel·lícula del seu bateig.

Amb un post al Facebook agraíem llavors: “Gràcies a Bigas Luna per apuntar-se a aquest joc amb la Filmoteca. Vindran més projectes, ja els estem esperant!”. Malauradament, no serà possible. Fa poques setmanes el vaig convidar a presentar Reborn dins les sessions del congrés de la FIAF sobre Multiversions i es va excusar perquè estaria localitzant per al seu proper llargmetratge, l’adaptació de Mecanoscrit del segon origen. Tampoc no serà possible.

Bigas ens ha deixat de sobte, respectant la seva voluntat que ningú sabés que estava malalt, sense cap afany d’homenatges ni reconeixements. Ens disculparàs, amic, però nosaltres te’n farem un altre i, d’aquí uns dies, quan tornem a projectar Reborn tal com la vas filmar, en la seva versió original nord-americana recuperada pel nostre arxiu, convidarem els teus amics per celebrar que, encara que tu ja no hi siguis, ens quedaran el teu record i les teves pel·lícules.

L’univers de Bigas Luna – post al Bloc del director de la Filmoteca de Catalunya del 13 de març de 2012.

Sala 33 s’obsessiona per Bilbao – la conversa entre Bigas Luna i Esteve Riambau, director de la Filmoteca, al programa d’Àlex Gorina en ocasió del cicle que dedicàvem al cineasta i que va obrir la nova seu de la Filmoteca al Raval.

Bigas Luna a la Filmoteca – el cineasta parla del seu film Angoixa a la Filmoteca, durant el cicle que li vam dedicar. Agraïment: Tasnim Aslam.

Deixa un comentari