Un any al Raval

El 21 de febrer de 2012, ara fa un any, es va inaugurar la nova seu de la Filmoteca de Catalunya al barri del Raval. El primer programa incloïa El hombre de al lado, West Side Story, una sessió especial amb imatges del nostre arxiu, i dos films anarquistes en el marc d’un cicle sobre la guerra civil. Des d’aquella data hem projectat més de 1.300 pel·lícules que han vist més de cent cinquanta mil espectadors. En nom de tot l’equip de la Filmoteca, volem agrair a tots i cadascun de vosaltres la confiança i la fidelitat que heu dipositat en un projecte que era una llarga aspiració institucional en l’àmbit de la cultura i que s’ha posat en marxa en temps no precisament fàcils. D’aquí, justament, la responsabilitat que compleixi una funció pública de la qual se’n beneficiïn els usuaris alhora que garanteix la preservació del patrimoni cinematogràfic del nostre país.

Hem intentat oferir una programació tan rigorosa com variada, buscant públics de diverses sensibilitats, gustos i edats. No ens agraden els elitismes, però tampoc la frivolitat. Creiem, en canvi, en la transversalitat del cinema i, des de la signatura de convenis amb altres institucions culturals del barri i de la ciutat, hem buscat la complicitat i la sinèrgia amb altres equipaments d’àrees diverses però interessos afins. Per aquest motiu, moltes de les sessions han incorporat debats i taules rodones amb centenars de convidats. Alguns són cineastes tan il·lustres com Costa-Gavras, Marco Bellocchio, Carlos Saura, Robert Guédiguian, Bigas Luna o Jaime Camino. Tampoc volem oblidar, però, les visites d’actors i actrius, de professors universitaris, de crítics d’art o d’agents socials de molt diverses àrees en les quals el cinema també hi té un paper.

Una de les grans novetats de la nova seu és que integra les projeccions amb la Biblioteca del Cinema i les exposicions. Volem animar al públic de les sales que també utilitzi els altres serveis de la Filmoteca. Som un centre cultural que difon el cinema en moltes vessants diverses. Un cop més, transversals. L’altra gran novetat d’aquesta nova etapa és el barri. Al Raval hi ens hem sentit ben acollits des del primer dia. Hem contribuït, en la mesura de les nostres possibilitats, a diverses accions socials i que el públic hagi respost tan massivament és el millor argument per esvair els temors infundats i les susceptibilitats amb què ens havien advertit. Portem un any al Raval, volem compartir amb tots els usuaris la nostra satisfacció pels resultats assolits i, en termes cinematogràfics, podem fer nostres dos cèlebres leitmotiv: “E la nave va” i “The show must go on”.

Deixa un comentari