Testimonis del seu temps

Visites il·lustres a la Filmoteca. Fa uns dies vam celebrar el centenari del naixement de Josep Ferrater Mora amb la presencia de Priscilla Cohn, la seva vídua, i de Josep Maria Terricabras, director de la Càtedra Ferrater Mora a la Universitat de Girona. A més de ser el filòsof català més important del segle XX, Ferrater també es va interessar pel cinema i, des de l’any 1969, va rodar una trentena de pel·lícules que complementen i enriqueixen el seu pensament. Tal com va recordar Ramon Font, el filòsof va publicar un llibre-manifest que, paradoxalment, portava per títol Cine sin filosofías. Els seus films estan més a prop de l’avantguarda experimental que de la narració convencional però, vistos ara, constitueixen valuosos documents per entendre la relació que l’autor mantenia amb la seva època.

The Shape of Things to Come (1969), un dels seus primers assajos filmats amb una càmera de 8 mm, parteix d’imatges quotidianes per retratar un món convuls sacsejat per la guerra de Vietnam i les explosions atòmiques. Fascinat pels Estats Units, on residia exiliat, Ferrater capturava un món que li era tan proper com estrany, i en qualsevol cas fascinant. Aquesta i altres cintes de la seva obra estan dipositades a la Filmoteca de Catalunya a l’espera de poder reunir la seva totalitat per ser restaurada –el so d’alguns fragments està particularment malmès– i estudiada acadèmicament. Ferrater, com Benjamin o Sartre, va saber trobar en el cinema un vehicle perfecte per a les seves reflexions filosòfiques

Testimoni d’altres realitats, essencialment la britànica, Julien Temple també ha passat per la Filmoteca per presentar Requiem for Detroit?, un documental rodat el 2010 que mostra la capital de l’automòbil convertida en una icona de la crisi del capitalisme. Allà on hi havia hagut sumptuosos gratacels i luxosos locals d’oci ara fumegen les runes de l’imperi fundat per Henry Ford. La música i el material d’arxiu esdevenen dos dels pilars d’aquest film que preludia el seu darrer treball, estrenat al festival Beefeater In-Edit. Temple ja m’ho va advertir mentre visitava la nova seu del Raval: “London – The Modern Babylon t’interessarà, perquè conté moltes imatges d’arxiu”. I, efectivament, el realitzador de Vigo: Passion for Life, el seu tribut al director de L’Atalante, recorre a la memòria cinematogràfica britànica, indistintament documental i ficció, per mostrar la història de Londres com la capital d’un imperi colonial que, un cop liquidat, va atraure molts dels seus súbdits. Temple no és un testimoni passiu. De la mà de la música, porta la història pels camins que li interessen i, després de Detroit i Londres, ja pensa a retratar Nova York amb la col·laboració de Martin Scorsese.

Leave a Reply