Per amor a l’art

Des del primer moment que vam parlar amb Pepe Serra, com a director del MNAC, ambdues institucions vam tenir clara la necessitat de col·laborar amb un objectiu comú. Objectiu que, tractant-se del Museu Nacional d’Art i de la Filmoteca de Catalunya, no podia ser un altre que un cicle que posés en relació cinema i pintura. D’aquí neix Per amor a l’art, gairebé trenta projeccions de pel·lícules sobre artistes i processos creatius que, setmanalment, abasten des d’ara fins el juny.

El format és, doncs, proper al d’un curs acadèmic; una activitat paral·lela a l’Aula de Cinema que tants espectadors –i no només alumnes universitaris– atrau tots els dimecres a la tarda. Les sessions de Per amor a l’art” seran tots els dimarts del curs –llevat vacances acadèmiques– en sessió de tarda i obertes a tots els públics interessats en el cinema, la pintura i les seves relacions. Hi ha obres de cineastes de primer nivell: Orson Welles, Roberto Rossellini, Andrei Tarkovski, Eric Rohmer, Jean-Luc Godard, Kenji Mizoguchi, Carlos Saura, Peter Greenaway o Víctor Erice. Els seus films retraten artistes com Rembrandt, Edvard Munch, Hockney, Caravaggio, Van Gogh, Modigliani, Picasso, Hopper, Velázquez, Goya, Pollock o Antonio López. I, a més, cada sessió la presentarà un especialista en cinema o art, acadèmics o creadors.

La primera sessió es va portar a terme al MNAC, i quin espai millor que la sala de la cúpula per acollir la projecció del film inaugural, que no podia ser altre que El Arca Rusa. Alexander Sokurov, en un sol pla seqüència, va introduir bona part de la història de Rússia dins les sales de l’Ermitage de Sant Petersburg, el Palau d’Hivern que Eisenstein havia filmat a Octubre per reconstruir l’esclat de la Revolució de 1917. Ara el MNAC, un altre museu, acull la projecció d’aquell film en un joc de nines russes –mai més ben dit– que multiplica les relacions entre cinema i pintura, entre una Filmoteca i un Museu. Queden per endavant moltes altres sessions de Per amor a l’art, la majoria a la Filmoteca, i moltes sorpreses que anirem desvetllant.

Programa complert “Per amor a l’art”

Deixa un comentari