Mercè Biadiu, un testimoni de Laya Films

Ens acaba d’arribar la notícia de la mort de Mercè Biadiu. Era una persona molt propera a la Filmoteca de Catalunya perquè hi tenia uns vincles molt concrets: Ramon Biadiu, el seu pare, havia estat un dels principals realitzadors de Laya Films, la productora cinematogràfica del Comissariat de Propaganda de la Generalitat Republicana. Els noticiaris setmanals i documentals rodats durant la Guerra Civil i que han sobreviscut nodreixen ara els fons de l’Arxiu de la Filmoteca, són un dels nostres tresors patrimonials i Mercè Biadiu era un dels pocs vincles directes que ens quedaven amb aquest material tan valuós. Ella va explicar els seus records familiars en un llibre sobre Ramon Biadiu escrit amb la col·laboració amb Josep Maria Caparrós. També conservava documents d’aquella època i, de fet, el dia que la vaig conèixer ens obsequià amb uns fotogrames de dos dels documentals del seu pare que es consideren perduts.

Mercè Biadiu era una part important de la memòria d’aquells cineastes que, durant la Guerra Civil, van posar la seva càmera al servei de la democràcia i de Catalunya. Els noticiaris de Laya Films van denunciar la invasió del feixisme, i els documentals de Biadiu, com Els tapers de la costa, reivindicaven el progrés social de la reraguarda republicana a Catalunya. En record de tots aquells valors, una de les sales de la nova seu de la Filmoteca de Catalunya porta el nom de Laya Films i la nostra primera exposició va estar dedicada a la Guerra Civil i el cinema, amb un especial subratllat de la tasca de Ramon Biadiu, Joan Castanyer, Jaume Miravitlles i d’altres herois de Laya Films. És de justícia incorporar el nom de Mercè Biadiu a aquest record que ara volem tributar-li des de la Filmoteca.

2 respostes a “Mercè Biadiu, un testimoni de Laya Films

  1. Moltíssimes gràcies pel vostre comentari, crec que ara ja podrà descansar en pau, tot i la feinada que li quedava per fer. Mercè t’estimo.

  2. La recordo a Bardon Art potser amb un afecte insospitat per ella… sempre em va agradar (en tots els aspectes). Fins aviat, Mercè.

Deixa un comentari