Borratxos, desinhibits i transgresors

Aquests tres adjectius encaixen fil per randa amb molts dels personatges que transiten, fugen o ensopeguen als films de la nova comèdia nord-americana. El Festival de Sant Sebastià li ha dedicat un cicle que, amb el seu títol –Very Funny Things (Coses molt divertides)- parafraseja el de la pel·lícula Very Bad Things (Coses molt dolentes), una de les més significatives d’aquest neogènere. I, immediatament després d’apagar-se els focus del certamen donostiarra –particularment brillant en aquesta edició-, la Filmoteca de Catalunya porta a les sales Chomón i Laya catorze llargmetratges que, durant tot l’octubre, abasten des de la pionera The Blues Brothers (1980) fins a les més recents Superbad o Smiley Face.

Era previsible que, un cop abolida la censura del Codi Hays i superada la ressaca intel·lectual dels seixanta i setanta, Hollywood obrís la vàlvula de la desinhibició a través de dos dels gèneres més populars: el fantàstic i la comèdia. En aquest últim s’ha forjat un nou star system integrat per Jim Carrey, Ben Stiller o Bill Murray com a hereus de Jerry Lewis en l’art de la ganyota. Darrera les càmeres, si John Landis en va ser el pioner, els germans Farrelly regnen a plaer en uns jocs dels disbarats també freqüentats per cineastes que, com Richard Linklater (Dazed & Confused) o Wes Anderson (Rushmore), ningú no discuteix com a autors consagrats.

Un llibre coordinat per Vileta Kovacsics i editat pel festival de Sant Sebastià, amb la col·laboració de les filmoteques catalana, basca i valenciana, a més d’una taula rodona coordinada des de l’Associació Catalana de Crítics i Escriptors Cinematogràfics poden ajudar a convèncer als més escèptics sobre la solidesa d’aquest cicle. I si, malgrat tot, hi ha algú que s’esquinça les vestidures en veure aquests títols a les pantalles de la Filmoteca de Catalunya, voldria recordar que la nostra col·laboració amb l’edició passada del festival de Sant Sebastià va ser una mostra de cinema digital xinès. L’eclecticisme estètic d’aquesta institució està més enllà de tota sospita i sempre al servei dels espectadors curiosos per descobrir les tendències del cinema, el del passat i el contemporani.

Deixa un comentari