Ombres de la Filmoteca a Sant Sebastià

El festival de cinema de Sant Sebastià ha acollit la presentació de “Vida en sombras”, un film del sabadellenc Llorenç Llobet Gràcia recentment restaurat per Filmoteca de Catalunya, Filmoteca Española i el laboratori De Luxe. Realitzada el 1948, aquesta declaracio d’amor al cinema va ser el salt al llargmetratge professional d’un cineasta amateur que va projectar tota la seva passió pel setè art en el protagonista. El personatge encarnat per Fernando Fernán Gómez, efectivament, neix en una barraca on projecten films dels Lumière, creix davant els classics del cinema mut i s’enamora durant una projecció de “Romeo i Julieta”. La guerra civil espanyola truncarà, tanmateix, la seva incipient carrera cinematogràfica fins que una projecció de “Rebeca” de Hitchcock, al cinema Coliseum de Barcelona, serveix d’antidot terapèutic a la seva melancolia.

Rodat en condicions precàries i mal vist per les autoritats franquistes, “Vida en sombras” es va estrenar tard i malament. Caigut en l’oblit, va ser redescobert a mitjan dels setanta i, gràcies a l’entusiasme de Ferran Alberich, va ser redescobert per la critica i sotmès a una primera restauració analògica per part de Filmoteca Española. L’aparicio, mes recent, d’una nova copia en 16 mm amb millor qualitat d’imatge es la que ha permès una nova restauració digital en mans del Centre de Conservacio de la Filmoteca de Catalunya amb la complicitat del laboratori De Luxe. El resultat d’aquesta nova internció -també a càrrec d’Alberich i ja definitiu a manca de la mes que improbable troballa del negatiu original- es el que ara s’ha mostrat a Sant Sebastià, d’adqui uns dies es projectarà al festival de Sitges i, a continuació, es podrà veure a la Filmoteca de Catalunya coincidint amb el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual.

Operacions com la que garanteix la preservacio d’aquest gran classic del cinema del nostre país son les que donen tot el sentit a una Filmoteca que vetlla pel patrimoni cinematogràfic que li es propi. La feina de l’arxiu es silenciosa però essencial i, a la vegada, no tindria sentit sense una posterior difusió publica. La presencia de “Vida en sombras” en festivals internacionals i al circuit de filmoteques, a mes d’urna futura edició en DVD, ens omple d’orgull i satisfacció.

Deixa un comentari