Cinema en temps de crisi

Té una imatge concreta la crisi econòmica que patim actualment arreu del món? Els professors Arcadi Oliveras i Anton Costas van fugir d’estudi davant aquesta pregunta però, en canvi, van explicar amb admirable clarividència les causes i algunes de les possibles solucions d’aquesta situació que, des de la Filmoteca de Catalunya, hem volgut abordar des de l’àmbit que ens és propi: el cinema. Per aquest motiu, hem convidat aquests economistes il·lustres a donar el tret de sortida a un cicle que es perllongarà fins al desembre amb una sèrie de títols representatius de diverses crisis econòmiques del segle XX i del que portem del XXI: des de la Revolució Soviètica contra l’opressió tsarista fins la recent bombolla immobiliària passant, evidentment, pel crac de 1929.

Abans de la projecció de Brother, can you spare a dime?, un excel·lent film de muntatge amb imatges documentals i de ficció sobre el New Deal, Oliveras i Costas van coincidir que aquell període sí havia tingut unes imatges molt representatives. Es tornaran a veure a The grapes of wrath i d’altres títols emblemàtics que projectarem durant les properes setmanes, però si seguiu el fil del cicle tampoc us sorprendrà veure-hi Nou setmanes i mitja amb Kim Basinger rendida al poder seductor del broker encarnat per Mickey Rourke. De la fascinació pels diners i l’ostentació de la seva despesa incontrolada, entre d’altres causes, n’ha resultat una crisi a la qual Oliveras va posar noms i cognoms: des de la constel·lació de banquers espanyols amb sous o pensions milionàries, fins les responsabilitats de l’avi de George Bush Jr. en el finançament de la campanya electoral que Adolf Hitler va guanyar el 1933.

Cinema en temps de crisi és un cicle de llarga volada i que mira la realitat de cara. Dissortadament, no solucionarà el problema ni superarà en el temps el tema que tracta. Però haurà estat la nostra contribució a il·luminar una situació que ens afecta a tots i que s’entén molt millor des de la perspectiva de la història i dels diversos enfocaments aportats, també, des del cinema.

Deixa un comentari