Una visita esperada

Costa-Gavras ha visitat la Filmoteca de Catalunya amb un triple motiu: Per cloure la retrospectiva completa que li hem dedicat durant els darrers mesos, per retre homenatge a Jorge Semprún, guionista de tres de les seves pel•lícules més emblemàtiques, i també com a president de la Cinémathèque Française.
Ens omple de satisfacció que el màxim responsable de la més emblemàtica de totes les filmoteques qualifiqués d’“impressionants” les instal•lacions de la nova seu del Raval. Però encara ens plau més veure com aquest cineasta de 79 anys es conserva en plena forma i utilitza els seus films com una mirada crítica sobre el món.
La seva darrera pel•lícula, actualment en postproducció, es titula justament El capital i, tot i que no te res a veure amb l’obra de Marx, aborda la relació d’un home amb els diners. Aquest és el tema que els periodistes van esprémer en una roda de premsa on es va parlar més de política que de cinema. No debades, l’origen del director de Z li atorga una perspectiva privilegiada sobre el paper de Grècia en la crisi de l’euro. Costa-Gavras es va mostrar crític amb els bancs i alguns polítics. Fins i tot va arribar a parlar de “crisi d’un model de civilització” però, quan algú li va demanar solucions, va respondre amb un tan lacònic com honest: “No en tinc”.
El director d’Amen i Missing no es pot desempallegar de l’etiqueta de “cineasta polític”, però contraataca dient que tot cinema n’és de polític, especialment els films d Stallone o Schwarzenegger. Tampoc se sent còmode amb el concepte de “films històrics” aplicat a les pel•lícules que evoquen fets mai anteriors a la segona guerra mundial, durant períodes que ell ha viscut personalment i que utilitza per il•luminar el present. Sobre el futur del cinema, en canvi, és pessimista amb la conservació dels nous suports digitals i, per aquest motiu, lluita des de la Cinémathèque Française per la preservació i la difusió de la cultura cinematogràfica.
Costa-Gavras va haver d’ajornar la seva anunciada visita a la Filmoteca amb motiu de l’inici de la retrospectiva. El muntatge del seu darrer film li ho va impedir. Unes setmanes més tard, ha complert la promesa, tot i que la seva atapeïda agenda no li ha permès ser a Barcelona més que unes hores. Va anar i venir de París en un mateix dia però va permetre que el públic que omplia la sala Chomón gaudís de les seves sàvies paraules prèvies a la projecció d’Eden à l’Ouest. Merci, Mr. Costa-Gavras. Per la seva visita a la Filmoteca de Catalunya i per les seves pel•lícules.

Deixa un comentari