FIAF: De Beijing a Barcelona

La Federació Internacional d’Arxius Fílmics (FIAF) acaba de celebrar el seu darrer congrés a Beijing. Durant vuit dies, la capital xinesa ha acollit debats, projeccions i assemblees animades per delegats de més de setanta cinemateques d’arreu del món. Actualment, hi ha prop de cent cinquanta institucions afiliades a aquest organisme internacional creat el 1938, poc després que el cinema adquirís consciència del seu caràcter patrimonial com a vehicle preservador de la memòria audiovisual. La Filmoteca de Catalunya n’és membre de ple dret des del 1992 i ara es disposa a organitzar la 69a edició del Congrés de la FIAF, que tindrà lloc a Barcelona l’abril del 2013.
El tema del simposi de Beijing ha estat el cinema d’animació. S’hi han presentat ponències sobre els pioners xinesos, l’avantguardista alemany Walter Ruttmann o la figura del noruec Ivo Caprino, creador de la inoblidable Grand Prix a la muntanya dels invents. A Barcelona es debatrà sobre les multiversions, aquelles pel·lícules que sota un mateix títol ofereixen diverses adaptacions al públic en funció de doblatges, censures, coproduccions o restauracions. Una exposició i un cicle de projeccions –obertes al públic– permetran dilucidar si, en cinema, es pot parlar d’una única versió original.

Els canvis tecnològics que està vivint la Xina també inclouen la preservació del patrimoni cinematogràfic. Els més de 500 llargmetratges de ficció que s’hi produeixen anualment són després conservats al China Film Archive. Les seves instal·lacions, ateses per 340 tècnics, es divideixen entre Xian –on es dipositen els negatius– i Beijing, on es fan les còpies. Un museu permet constatar, d’altra banda, com han evolucionat els aparells fins arribar a les darreres tecnologies digitals, actualment disponibles.

El congrés de Beijing va acabar amb un brindis per la nova   cita a Barcelona. D’aquí a un any serà el moment en què la Filmoteca de Catalunya podrà presentar els seus nous equipaments a la comunitatinternacional de cinemateques i als seus especialistes en preservació i programació. El repte és important i cal estar a l’alçada de les expectatives.

Deixa un comentari