L’univers de Bigas Luna

Bigas Luna ha estat aquest cap de setmana a la Filmoteca per presentar dues sessions. D’Angoixa va recordar la figura del productor Pepón Coromina, mort prematurament sense poder veure l’estrena d’aquest film rodat integrament a Catalunya però obert als mercats internacionals. El projecte va néixer d’una conferència del filòsof Eugenio Trías sobre La finestra indiscreta i també de l’interès del cineasta pel fenomen de la hipnosi i les imatges subliminals. Qui hagi vist la pel·lícula trobarà rastres coherents d’aquestes influències en l’excepcional incursió de l’autor de Jamón, jamón en el cinema fantàstic. La mirada voyeurística de Bilbao torna a ser present a Angoixa i els ulls són protagonistes d’un joc calidoscòpic de pantalles dins de pantalles. Josep Maria Civit, director de fotografia del film, va recordar durant la presentació que Angoixa s’havia rodat sense efectes digitals. Tot és real, físic, dins la il·lusió òptica que és el cinema. Precisament per aquest motiu, Bigas Luna ha triat Peeping Tom, el fotògraf del pànic i Targets com dues de les pel·lícules alienes que dialoguen amb la seva en la frontera, de vegades imprecisa, que separa la realitat del cinema.

Reborn parla d’una altra fal·làcia: el món dels telepredicadors nord-americans. Bigas Luna va estar acompanyat d’alguns dels seus col·laboradors per presentar una còpia nova de la versió original d’aquest film, i no la doblada en castellà que es va veure al nostre país o la del muntatge manipulat amb què es va distribuir als Estats Units. “Era massa lent, per a ells, i a més van canviar-hi la música i els crèdits per poder cobrar els drets d’autor”, va explicar el cineasta abans d’evocar la seva relació amb Dennis Hopper, el protagonista. “Va arribar al rodatge absolutament alcoholitzat i un dia el vam trobar a la seva roulotte amb una pistola, però en acabar la pel·lícula va dir que ell també havia renascut i ens vam fer molt amics”. Més vigent que mai als Estats Units, el fenomen dels predicadors que especulen amb la bona fe dels creients i venen miracles amb targes de crèdit ha tingut força ressò a la pantalla. Wise Blood, de John Huston, ha estat el film elegit per Bigas Luna per establir un coherent paral·lelisme amb Reborn.

Hi haurà una nova presència de Bigas Luna a la Filmoteca. Serà aquest dimecres a les 20.00 h per presentar una sessió anomenada Laboratori Bigas: especial i irrepetible. Hi podreu veure primícies i rareses, fruit de la polifacètica activitat d’un cineasta que ha ultrapassat els límits de la pantalla convencional. Fins i tot la pel·lícula del seu bateig, el personal reborn de Bigas Luna.

Deixa un comentari