Per ordre d’”aparició en escena”, hem programat una mostra de la filmografia d’Andrei Kontxalovski, desenvolupada a cavall entre la URSS, l’exili a Hollywood i el retorn a Rússia. També oferim una “carta blanca” a Juan Marsé, la cinefília del qual està més que demostrada, i recordarem els deu anys de la mort de Terenci Moix amb una selecció de les seves pel•lícules preferides. Recuperem la filmografia restaurada de Pierre Étaix per reivindicar la seva equidistància entre els clàssics del burlesque i Jacques Tati i encetarem una generosa revisió de la comèdia popular, un concepte que va més enllà del gènere per reivindicar la sociologia del cinema com el gran entreteniment de bona part del segle XX.
Passat el Congrés de la FIAF sincronitzarem la nostra agenda amb la del CCCB per programar una retrospectiva de Pier Paolo Pasolini simultània a l’exposició sobre la seva vinculació amb Roma. També celebrarem els 100 anys de l’Institut del Teatre amb un cicle sobre Shakespeare i, de cara a l’estiu, arribarà l’hora de Tim Burton i el seu fantàstic univers, a més d’un cicle, “Ciutats de pel·lícula”, que permetrà “viatjar” arreu del món sense sortir de la Filmoteca. A la tardor inaugurarem l’exposició “Magnum on Stage”, amb fotografies de rodatge de superproduccions nord-americanes rodades a Europa que, paral·lelament, projectarem a les sales. I també revisarem el cinema alemany comprès entre la fi de la Gran Guerra i la consolidació del nazisme: un període històricament turbulent però cinematogràficament excepcional.
En nom de tot l’equip de la Filmoteca de Catalunya, gaudiu dels nostres millors desitjos per l’any que ara comença i, tal com es diu en aquests casos, consulteu la programació!